Det der gør, at vi bliver stressede er ikke så meget selve situationen, vi står i, det er i højere grad, hvordan vi forholder os til den. Derfor kan man ved hjælp af psykoterapi eller coaching ændre sin måde at forholde sig til pressede situationer og ubehagelige oplevelser, så man undgår at få stress.
Der er mange forskellige ting, der kan gøre, at man får stress.
Men fælles for dem er, at det sjældent er noget udefra, der gør forskellen, det er i højere grad, hvordan man selv reagerer på de udfordringer, man bliver sat overfor i livet.
Typiske årsager til, at man går ned med stress kan blandt andet være:
- Man har svært ved at sige nej og er bange for at blive afvist
- Man har for store forventning og krav til sin egen formåen
- Man oplever udfordringer, man finder uoverskuelige
- Man føler livet er meningsløst
- Man føler sig værdiløs – ofte i forbindelse med fyring eller skilsmisse
De faktorer, der gør at man får stress er altså meget forskellige, men til gengæld er symptomerne på stress meget ens.
De fleste, der lider af stress i alvorlig grad kan nikke genkendende til følgende symptomer:
- Søvnløshed og nedsat appetit
- Glemsomhed
- Hjertebanken
- Maveproblemer
- Angst og gråd
- Indre uro
Ikke alle oplever samtlige symptomer, men de fleste oplever en del af dem. Og kan du nikke ja til flere af punkterne, bør du tage det alvorligt. Får du ikke behandlet din stress, kan den nemlig udvikle sig til at blive nærmest invaliderende, så du får sværere ved at klare hverdagen både psykisk og fysisk.
Psykoterapi eller coaching bekæmper stress
Gennem psykoterapi eller coaching kan du få hjælp til at finde ud af, hvad det er, der stresser dig, og hvad du kan gøre for at ændre det. Det er ikke noget, man ændrer fra dag til dag, men gennem terapi, kan du lære at tackle udfordringer og pressede situationer anderledes, så du på sigt kan slippe ud af den stressede tilstand. Mange vælger i dag at bruge personlig stresscoaching i kampen mod stress, da denne type coaching er specifikt rettet mod stress.
Psykoterapi består først og fremmest af en række samtaler med en terapeut, men ofte vil du også lære en række øvelser, der kan hjælpe dig på vej uden for terapeutens klinik. Det kan være meditationsøvelser, kropsøvelser til brug ved søvnbesvær og øvelser til at skabe bedre jordforbindelse.
Øvelserne er effektiv både selv ved alvorlig stress, og de kan være med til at afhjælpe den følelse af udbrændthed, man ofte har, når man er stresset. Når tankerne begynder at myldre rundt i hovedet, man har svært ved at føle glæde, man føler sig tom indeni og man konstant er træt, så er det tid til en meditationsøvelse, der får kroppen og sindet ud af panikmode. Mindfulness er effektiv mod stress og bliver mere og mere udbredt.
At komme sig efter stress tager lang tid, og det kan være en hård proces for både den stressramte og den nærmeste familie. Derfor er det vigtigt, at man går i behandling, så snart man mærker symptomerne
Først når man er i behandling, kan man få overblikket og overskuddet tilbage, så man kan lære at tackle tingene på en ny og sundere måde. For selvom det er svært, så er der et liv på den anden side af stress, og har man grebet ind i tide, er der gode muligheder for, at man kan blive mindst lige så velfungerende, som man var før.
Ro er ikke nok
Det er dog ekstremt afgørende, at man indser, at ro ikke helbreder stress. Det hjælper ikke noget at være sygemeldt i seks måneder, hvorefter man vender tilbage til sit arbejde. For har man ikke lært at ændre sin egen tilgang til de pressede situationer, vil der kun gå kort tid, før man igen er stresset.
Vil du gerne have hjælp til at slippe af med din stress kan vi stærkt anbefale, at du kontakter en psykoterapeut eller en certificeret stresscoach som stresscoach Gitte Bringsjord.
Skal du bruge en psykoterapeut i Århus eller omegnen er Maria Bjerregaard en rigtig god mulighed.